Ομοιοπαθητική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία σε ένα σημαντικό ποσοστό συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες με την διάσπαση προσοχής, την υπερκινητικότητα και την απροσεξία. Πολύ συχνά το πρόβλημα εμφανίζεται κατά την περίοδο που το παιδί ξεκινάει το σχολείο και παρουσιάζεται μια αρνητική επίδοση, καθυστέρηση στη μάθηση και στην επικοινωνία. Επίσης υπάρχει μια δυσκολία στην συμμόρφωση σε υποδείξεις και στην αφοσίωση στην σχολικές υποχρεώσεις.

Η συμβατική φαρμακευτική αγωγή αποτελείται από διεγερτικά, όπως η μεθυλοφαινιδάτη και η ατομοξετίνη. Οι γονείς συχνά διστάζουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση των παιδιών τους με αυτό το είδος φαρμακευτικής αγωγής.

Το 2001 πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία μια προ-μελέτη (pre-study) για την Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας σε παιδιά σε σύγκριση με τη χρήση μεθυλοφαινιδάτης (Frei HThurneysen A, “Treatment for Hyperactive ChildrenHomeopathy and Methylphenidate Compared in a Familh Setting”). Τα παιδιά είχαν αξιολογηθεί με βάση τα διαγνωστικά κριτήρια DSM-IV. Όλα τα παιδιά αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τα εξατομικευμένα συμπτώματα τους με την μέθοδο του Ομοιοπαθητικού Boenninghausen με υγρές Q δυναμοποιήσεις σε καθημερινή βάση. Η θεραπεία θα θεωρούταν πετυχημένη μόνο στην περίπτωση που υπήρχε τουλάχιστον 50% βελτίωση στο CGI (CGI είναι η βαθμολόγηση των συμπτωμάτων του ΔΕΠΥ).

Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 115 παιδιά, 92 αγόρια και 23 κορίτσια με μέσο όρο ηλικίας τα 8.3 έτη. Τα 86 από τα 115 παιδιά (75%) αντιμετώπισαν το πρόβλημα με ομοιοπαθητική με τόσο καλά αποτελέσματα που δεν χρειάστηκαν φαρμακευτική αγωγή. 25 παιδιά (22%) χρειάστηκαν να καταφύγουν σε αγωγή. 3 παιδιά (3%) δεν αντέδρασαν ούτε στην Ομοιοπαθητική, ούτε στην φαρμακευτική αγωγή. 1 άτομο αποχώρησε από την μελέτη πριν αυτή ολοκληρωθεί.

Στο CGI τα παιδιά που αντιμετωπίστηκαν με ομοιοπαθητική εμφάνισαν βελτίωση συμπτωμάτων κατά 55%.

Η βαθμολόγηση από τους γονείς σε όρους συμπεριφοράς, σχολικής απόδοσης και σταθερότητας της αποτελεσματικότητας του ομοιοπαθητικού ιάματος ήταν 75% έναντι της μεθυλοφαινιδάτης που ήταν 65%.

Ο μέσος όρος που χρειάστηκε για την ομοιοπαθητική αντιμετώπιση, έως ότου υπάρξει βελτίωση 50% στο CGI ήταν 3 1/2 μήνες.

Στο παρελθόν από τις τέσσερις μεγάλες μετά-αναλύσεις που ερεύνησαν την ομοιοπαθητική σε διαφορετικές παθήσεις, οι τρεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν δεν μπορούν απλά να εξηγηθούν με το φαινόμενο placebo. Οι συγγραφείς όμως των θετικών μετά-αναλύσεων, στην κριτική τους ανέφεραν, ότι πολλές έρευνες δεν είχαν καλά πρωτόκολλα και πρότειναν να γίνουν καλύτερες έρευνες, ώστε να απαντηθούν συγκεκριμένες κλινικές ερωτήσεις. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια νέα έρευνα από τον Frei.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 2005 με θέμα «Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση ΔΕΠΥ: μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο» από τους Frei H, Everts R., von Ammon K et al.

Από το σύνολο των 140 παιδιών, μόνο τα 83 παιδιά εκπλήρωναν τα κριτήρια για να συμμετέχουν στην έρευνα. Τα παιδιά ήταν ηλικίας από 6 έως 16 ετών, διαγνωσμένα με ΔΕΠΥ σύμφωνα με τα κριτήρια DSM-IV από παιδοψυχολόγους και νευρολόγους.

Το ίδιο και εδώ, τα συμπτώματα θα έπρεπε να είχαν μια βελτίωση τουλάχιστον 50% στο CGI.

Και σε αυτή την έρευνα, σε όλα τα παιδιά, χρησιμοποιήθηκαν βάσει της Ομοιοπαθητικής μόνο τα εξατομικευμένα συμπτώματά τους σύμφωνα με την μέθοδο του Ομοιοπαθητικού Boenninghausen και χρησιμοποιήθηκαν οι δυναμοποιήσεις Q σε καθημερινή βάση. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ονομάζεται polarity analysis όπου δημιουργήθηκε κατά την διεξαγωγή της έρευνας. Εκτός από τα τελικά αποτελέσματα για το ΔΕΠΥ, παρουσιάστηκε μια εμφανής διαφορά υπέρ της μεθόδου Polarity analysis έναντι της συμβατικής ομοιοπαθητικής.

DEPI A

To πρωτόκολλο εγκρίθηκε από το Ελβετικό Καντόνι της Βέρνης και από τον Ελβετικό Οργανισμό Φαρμάκων, Swissmedic. Ήταν σύμφωνο με την διακήρυξη του Ελσίνκι 1964.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την διπλή τυφλή έρευνα, το 88% το συμμετεχόντων είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Επίσης παρουσιάστηκε ένα σημαντικό αποτέλεσμα προς τα υψηλά αραιωμένα ομοιοπαθητικά.

Από τους συμμετέχοντες στην διπλή τυφλή έρευνα, το 88% ήταν καλά με συνεχιζόμενη θεραπεία ή ακόμα και όταν σταμάτησαν όλες τις θεραπείες.

Ως συμπέρασμα από την έρευνα όπως έχει δημοσιευτεί, το 74% όλων των παιδιών με ΔΕΠΥ που συμμετείχαν, είναι πολύ καλύτερα με την Ομοιοπαθητική και μπορούσαν να έχουν μια πιο φυσιολογική ζωή στο σχολείο και στην οικογένεια τους.

Η έρευνα παρουσίασε την επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της Ομοιοπαθητικής στη θεραπεία της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας, ιδιαίτερα στους τομείς των συμπεριφορικών και γνωστικών λειτουργιών.

DEPI C

Αναφορές και βιβλιογραφία:

  • Frei H, Thurneysen A, “Treatment for Hyperactive Children: Homeopathy and Methylphenidate Compared in a Familh Setting” Brit Hom J 2001 (90): 183-188
  • Frei H, Everts R., von Ammon K et al, Homeopathic Treatment in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder – a Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled Trial. Eur J Ped (2005) 164: 758-767.
  • Homeopathy and ADHD. A new treatment concept with polarity analysis. 2015 Narayana Verlag
  • http://www.heinerfrei.ch/
  • Linde K, Clausius N, et al., “ Are the clinical effect of  homeopathy placebo effects? A meta -analysis of controlled trials”. Lancet 1997
  • Kleijnen J, Knipschild P, “Clinical trials of homeopathy”. Brit Med J 1991
  • Lutdke R, Rutten ALB, “The conlcusion  of the Effectiveness of Homeopathy highly  depends on the set of analysed trials”. J Clin Epidem 2008

 

Το στρες στη γυναίκα του σήμερα και η συμβολή της ομοιοπαθητικής

Σύμφωνα με έρευνα από την Αμερική με τίτλο:

Διαφορές φύλου στις αυτοάνοσες ασθένειες από

μια παθολογική προοπτική

«…το 78% των αυτοάνοσων ασθενειών αφορά τις

γυναίκες και ο λόγος για το υψηλό ποσοστό, δεν

είναι ξεκάθαρος.»

The American Journal of Pathology, Vol. 173, No. 3, September 2008 Sex Differences

in Autoimmune Disease from a Pathological Perspective

Η υψηλότερη και πιο σεβαστή θεότητα που λατρεύτηκε από τους πρωϊμότερους πολιτισμούς ήταν η Μητέρα θεά.

Σε παλαιότερη εποχή, θεωρείτο πως οι γυναίκες ήσαν ευλογημένες με την διαίσθηση και πως μπορούσαν να εισέλθουν στον «κάτω κόσμο», την «άλλη πλευρά», το υποσυνείδητο, εκεί όπου θα μπορούσε -η γυναίκα- να επικοινωνήσει με τα πνεύματα και έτσι η τέχνη του σαμανισμού πολλές φορές εξασκείτο από τις γυναίκες. Πολλές παγανιστικές κουλτούρες πίστευαν ότι οι γυναίκες καταλάβαιναν καλύτερα τα μυστικά του Σύμπαντος. Συχνά, ήσαν οι γυναίκες εκείνες που λειτουργούσαν ως μάγισσες (σοφές), ιέρειες, μάντισσες, θεραπεύτριες, μαίες, και σύμβουλοι στα οικογενειακά ή στα περί της τεκνοποίησης.

Οι γυναίκες αναγνωρίζονταν επίσης ως φιλόσοφοι, επιστήμονες κ.α . Σε αυτές τις φυσικές κουλτούρες η ανάγκη για μια ισορροπία μεταξύ των αντιθέτων ήταν μία αρχή, ευρέως κατανοητή. Το να παραμελήσεις το ένα μέρος θα δημιουργούσε ανισορροπία και έτσι οι άντρες και οι γυναίκες εναρμονίζονταν με σκοπό να σχηματίσουν ένα όλον.

Στην μινωική Κρήτη, η γυναίκα, «αντλεί ισχύ» από την ιδιότητα της μητέρας για να κατέχει μια θέση στην κοινωνία της θαλασσοκράτειρας Κρήτης. Ως «εκπρόσωπος/ κόρη» της μεγάλης μινωικής θεάς, που καθορίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, φέρει τη «γυναικεία δύναμη», κυριαρχώντας στην πανάρχαια Μεσόγειο, συνεχίζοντας την παράδοση προϊστορικών μητριαρχικών κοινωνιών. Η γυναίκα της Κρήτης, ως μητέρα και δημιουργός, δεν είναι κατώτερη του άνδρα, αλλά μια ισχυρή φιγούρα που δεν έχει λόγο να υποχωρεί μπροστά στον άνδρα.

Στους επόμενους αιώνες, το τραγούδι της μητέρας-θεάς σώπασε με τις νέες πατριαρχικές παραδόσεις. Η ρόλος της γυναίκας καταπιέστηκε στον μεγαλύτερο βαθμό και έγινε αμαρτωλή, βρώμικη, ξεμυαλίστρα και μάγισσα. Οι γυναίκες έγιναν άνθρωποι δευτέρας διαλογής.

Στον μεσαίωνα η γυναικεία φύση δαιμονοποιήθηκε και η θρησκεία κατέστησε στην πίστη πως οι γυναίκες ήtαν στην πραγματικότητα μια.. δημιουργία του διαβόλου.

Εάν μια γυναίκα χειριζόταν φάρμακα ή δοκίμαζε να γιατρέψει κάποιον, αυτό ήταν.. μαγεία, και η άτυχη γυναίκα έπρεπε να τιμωρηθεί.

Η ανθρώπινη φύση καταπιέστηκε, αλλά ποτέ δεν καταστράφηκε. Έτσι η μητέρα-θεά επέζησε, και οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια είχαν ξανά την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες τους. Υπάρχουν και αυτές που πραγματικά είναι πολύ ανασφαλείς για να φανερωθούν και να αποδείξουν τον εαυτό τους, επειδή μεγάλωσαν με το δίδαγμα πως «τα κορίτσια θα πρέπει να μένουν παθητικά στην αφάνεια».

Στο πέρασμα του χρόνου η εικόνα της γυναίκας έχει μεταβληθεί και ο ρόλος της έχει αλλάξει. Παλαιότερα η γυναίκα ήταν υποχρεωμένη να παραμένει στο σπίτι χωρίς να εργάζεται, αν και εργαζόταν καθημερινά. Είχε την ανατροφή των παιδιών και την απασχόληση με <τα του σπιτιού>.

Οι προσωπικές της ανάγκες πάντα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Ο άντρας όμως ήταν αυτός ο οποίος είχε την μεγαλύτερη ισχύ. 

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της, καθώς τις περισσότερες φορές είναι αυτή που θα διαμορφώσει τον άνθρωπο του αύριο άρα και κατ επέκταση την κοινωνία την ίδια. Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι όταν η γυναίκα βρίσκεται σε μια ανισορροπία, δεν επηρεάζει μόνο τον εαυτό της, αλλά όλη την κοινωνία.

Η Γυναίκα σήμερα, έχει κληθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης και το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως προστάζει η κοινωνία, αλλά στην πορεία πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η κοινωνία μας θέλει την γυναίκα να κρατάει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς από τη μία και ως εργαζόμενης από την άλλη.

Καθοριστικό ρόλο βέβαια σε κάθε περίπτωση διαδραματίζει και ο σύζυγος -ή ίσως θα έπρεπε να διαδραματίζει γιατί τις περισσότερες φορές δεν γίνεται, ο οποίος θα πρέπει να τη βοηθά, να τη στηρίζει και να μην πάψει ποτέ να την κάνει να αισθάνεται ότι είναι σημαντική γι’ αυτόν αλλά και για άλλους.

Εκτός από τους βασικούς της ρόλους, η γυναίκα σήμερα θα πρέπει να έχει και άλλους ρόλους.

  • Μορφωμένη, αλλά όχι παραπάνω από τον άντρα της.

  • Δυναμική, ανεξάρτητη, επιτυχημένη επαγγελματίας με καριέρα και καλές αποδοχές.

  • Γλυκιά, με κατανόηση, υποστηρικτική σύντροφος,

  • Υποστηρικτική συνάδελφος, αλλά όχι ανταγωνιστική.

  • Πάντα υγιής, με γυμνασμένο σώμα, φρέσκο πρόσωπο και κομψό στυλ.

  • Καλή, αισιόδοξη διάθεση, ώστε να “ανεβάζει” ψυχολογικά τους άλλους .

  • Καλή οικοδέσποινα, μαγείρισσα, περιποιητική.

Η σύγχρονη γυναίκα προσπαθεί να είναι μια αγωνίστρια. Είναι μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και ερωμένη.

Είναι όμως ευτυχισμένη; Μήπως όλοι αυτοί οι ρόλοι που καλείται να υπηρετήσει σήμερα, της προκαλούν ένα μεγάλο στρες με καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια;

Άρα η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να “ανταποκρίνεται” τέλεια σε πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις. Πρέπει να είναι “τέλεια”…για την κοινωνία. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι για την ίδια;

  • Ψυχοσωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας (κρίσεις άγχους & πανικού, γυναικολογικά, ορμονολογικά, νευρολογικά προβλήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης κλπ.)

  • Διατροφικές διαταραχές Βουλιμία ή ανορεξία ή/και συνδυασμό.

  • Περιόδους έντονης κατάθλιψης που εκδηλώνεται είτε με εσωστρέφεια ή με εξάρσεις θυμού και ξέσπασμα νεύρων.

  • Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια, τους συνεργάτες κλπ. Οι δυσκολίες μπορούν να ξεκινήσουν σαν διαφωνίες και να εξελιχθούν σε ψυχολογική, σωματική βία και εκφοβισμό.

  • Υιοθέτηση μιας μάσκας ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Πίσω από την οποία η γυναίκα μπορεί να υποφέρει σιωπηλά.

    Στις ασθένειες που έχει η γυναίκα σήμερα, άρα και στην θεραπεία, πολλοί ουσιαστικά μιλάνε απλώς για τις ασθένειες που έχει εκφράσει το σώμα. Δυστυχώς δεν γίνεται εύκολα η σύνδεση των αυτο-άνοσων νοσημάτων με το στρες και την ψυχική υγεία της γυναίκας αλλά και τις πιθανές αιτίες που αφορούν την παιδική και εφηβική ηλικία της.

    Πολλές γυναίκες υποφέρουν από στρες σήμερα αν και τις περισσότερες φορές δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Έρχονται συνήθως στους επαγγελματίες υγείας με συμπτώματα όπως συχνές διάρροιες, ταχυκαρδίες, προβλήματα πέψης, ημικρανίες και διάφορα άλλα συμπτώματα, ίσως μικρής σημασίας για έναν επαγγελματία υγείας.

    Πως μπορεί λοιπόν όπως μας έλεγε και ο J. Kent, ένα όργανο να κάνει το σώμα να αρρωστήσει; Πίσω από τα όργανα υπάρχει η γυναίκα. Πρέπει να αναγνωρίζουμε ποια είναι η φύση μιας ασθένειας και γιατί τόσες γυναίκες υποφέρουν από στρες ειδικά σήμερα. Δεν πρέπει να υπάρχει προκατάληψη στην γυναίκα σήμερα και να την ακούμε ως ξεχωριστή και μοναδική σε σχέση με τον άντρα.

    Το στρες είναι διαφορετικό για την κάθε γυναίκα και δεν πρέπει να προσφέρουμε το ίδιο ομοιοπαθητικό μέσο σε όλες τις περιπτώσεις. Πολλές φορές ένα φάρμακο της ιατρικής ή το αλκοόλ ή άλλα θεραπευτικά μέσα, σταματούν τα σήματα που εμφανίζονται ως συναγερμοί με αποτέλεσμα να νομίζει η ασθενής ότι έχει γίνει καλά, αλλά ουσιαστικά το πρόβλημα πρόκειται να γίνει στο μέλλον πολύ χειρότερο.

    Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος που θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ομοιοπαθητική προληπτικά; Με την παρατήρηση του σωστά εκπαιδευμένου Ομοιοπαθητικού που θα αντιληφθεί τις αλλοιώσεις της κατάστασης υγείας του σώματος και της ψυχής, τις ενδείξεις της αρρώστιας, τα συμπτώματα, τις αποκλίσεις από την προηγούμενη κατάσταση υγείας του τωρινού ασθενή και όλα αυτά θα αποτελέσουν μαζί την αληθινή και μοναδική νοητή εικόνα της ασθένειας που πολλές φορές ακόμα δεν έχει εμφανιστεί.

    Συνεπώς, γνωρίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, μπορεί η Ομοιοπαθητική να λειτουργήσει προληπτικά ακόμα για αυτο-άνοσα, αλλά και για άλλα προβλήματα όπως η κατάθλιψη οι στομαχικές και εντερικές διαταραχές, διάφορα ανεξήγητα συμπτώματα κα, πριν αυτά εμφανιστούν. Η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού ιάματος, για τις σημαντικές ανισορροπίες στην ζωή της γυναίκας, προϋποθέτει επαγγελματική δεξιότητα, λεπτομερή αξιολόγηση της ζωής του ασθενούς και σε βάθος γνώση της ομοιοπαθητικής.

Ωτοθεραπεία


Ωτοθεραπεία

Η ωτοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος, χωρίς παρενέργειες. Ανήκει στις συμπληρωματικές μεθόδους και χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού ως διαγνωστικό σημείο αλλά και θεραπευτικό. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι μέσω του βελονισμού αλλά και του ηλεκτροβελονισμού χωρίς βελόνες. Στον χώρο μας γίνεται με τον ηλεκτροβελονισμό και την τοποθέτηση ειδικών μικρών αυτοκόλλητων που ασκούν μια συνεχή πίεση και μπορούν να παραμείνουν πάνω στο αυτί έως και μια βδομάδα.

Κύρια ένδειξη αποτελεί η φροντίδα του πόνου και όχι μόνο, αλλά και για την διακοπή καπνίσματος και την ρύθμιση όρεξης. Ειδικά σε μυοσκελετικά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Όταν γίνεται ένας συνδυασμός και με άλλες μεθόδους όπως οι βεντούζες, το αποτέλεσμα απογειώνεται.

Στο αυτί αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα, τα συστήματα κτλ. Έτσι μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες από τον ίδιο τον οργανισμό αλλά και να δώσουμε πληροφορίες μέσω του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με το εξειδικευμένο μηχάνημα του ηλεκτροβελονισμού, μπορεί να γίνει η ανίχνευση των σημείων του οργανισμού που παρουσιάζουν πρόβλημα και άμεσα να προχωρήσουμε στην θεραπεία των σημείων αυτών.

Δεν ανιχνεύεται η πάθηση του ασθενή, αλλά το σημείο που παρουσιάζει πρόβλημα.

Βεντούζες

Η θεραπεία με βεντούζες περιλαμβάνει τη χρήση των βεντουζών και τοποθετούνται σε περιοχές στο σώμα, όπως η άνω πλάτη, η κάτω πλάτη ή οι ώμοι. Μια αντλία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα κενό μέσα στην βεντούζα που τραβά το σφιχτό μυ και του δίνει ένα καλό τέντωμα. Αυτό επιμηκύνει και απελευθερώνει τους σφιχτούς μύες, ενώ αυξάνει την κυκλοφορία, ώστε να χαλαρώσει περαιτέρω ο μυς.

Φυσικά οι περισσότεροι αν όχι όλοι, τις γνωρίζουν για τα κρυολογήματα που έβαζαν οι γιαγιάδες μας, με την φωτιά και το ξυράφι για να φύγει το “κακό αίμα” όπως έλεγαν. Οι βεντούζες φυσικά δεν είναι μόνο για κρυολογήματα αν και έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά και για μυοσκελετικά.

Η αναρρόφηση που γίνεται διεγείρει τη ροή του αίματος και της λέμφου, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωσης της περιοχής και την οξυγόνωσης.

Εκτός από τις στατικές, υπάρχει και η μέθοδος των κινούμενων βεντούζων, όπου πρώτα απλώνεται ένα λάδι και στην συνέχεια γίνεται ένα μασάζ με την κίνηση τους.

Το μασάζ είναι συχνά το «αντίθετο» της παραδοσιακής θεραπείας μασάζ. Τακτικά μασάζ περιλαμβάνουν την εφαρμογή πίεσης προς τα κάτω. Με τη θεραπεία με βεντούζες, είναι το αντίθετο, καθώς η πίεση πιέζεται προς τα πάνω στα κύπελλα. Ωστόσο, και οι δύο έχουν το ίδιο χαλαρωτικό αποτέλεσμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποσυμφορήσουμε το σώμα.

Τα οφέλη του cupping μασάζ αλλά και γενικότερα του cupping είναι:

Παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο που παρέχονται στα κύτταρα του σώματος του ασθενούς

  • Μαλακώνει τους μυς που έχουν δεθεί λόγω στρες και έντασης

  • Ανασηκώνει τον συνδετικό ιστό για να υποστηρίζει τη συνολική λειτουργία

  • Καθαρίζει την τοξική συσσώρευση στο σώμα, όπως το γαλακτικό οξύ

  • Βοηθάει στη φλεγμονή

  • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα

  • Αντιμετωπίζει πονοκέφαλο και ημικρανίες

  • Αντιμετωπίζει την εξάντληση και την κόπωση

  • Ανακουφίζει από τον πόνο στον αυχένα και την πλάτη

  • Ανακουφίζει το αναπνευστικό, ειδικά σε κρύωμα, βήχα κτλ

Τοξίνωση και Ιριδολογία

Τοξίνωση και Ιριδολογία

Η συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό ονομάζεται τοξίνωση. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό μας, αλλά και σε όλους τους ιστούς. Τοξίνη είναι οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από αυτήν που έχουμε ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι και οι θρεπτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες, αν τις λάβουμε σε υπερβολική ποσότητα ή για μεγάλο διάστημα, μπορεί να μετατραπούν σε τοξίνες.

 Οι τοξίνες μπορεί επίσης να είναι ουσίες που καταναλώνουμε, όπως π.χ. οι επεξεργασμένες τροφές, τα φάρμακα, το κάπνισμα, το αλκοόλ κα. Επίσης είναι εφικτό να εισέλθουν στον οργανισμό μας και μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως π.χ. με την έκθεση σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα.

Φυσικά, τοξίνες μπορεί να παράγει και ο ίδιος ο οργανισμός μας. Πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και των υποπροϊόντων της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.

Το σώμα μας, διαθέτει συγκεκριμένα απεκκριτικά όργανα για να απαλλαγεί από τις τοξίνες, τα οποία αναφέρονται παρακάτω: 

Τα νεφρά μας. Αυτά χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των αχρήστων και βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό, στη ρύθμιση των υγρών και των ηλεκτρολυτών του σώματος και στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Οι νεφροί μας χρειάζονται νερό για να αποβάλλουν τα τοξικά απόβλητα από το σώμα μας και να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας. Συμπτώματα τοξίνωσης αποτελούν η αρθρίτιδα, ο πόνος στην πλάτη, η κόπωση ή οι πονοκέφαλοι κ.α.

Το ήπαρ. Είναι από τα περισσότερο μεταβολικά ενεργά όργανα του σώματος. Η λειτουργία του αφορά: μεταβολισμό των αμινοξέων και των υδατανθράκων, παράγει τη χολή για την πέψη, αποτοξινώνει με το να παράγει ένζυμα για το μεταβολισμό πιθανώς επιβλαβών ουσιών κτλ. Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, οι άνθρωποι αισθάνονται ναυτία και ευερεθιστότητα και μερικά από τα συμπτώματα είναι ο μετεωρισμός, οι κεφαλαλγίες, η κατακράτηση υγρών, τα δερματικά προβλήματα, ο κνησμός, η δυσκοιλιότητα, η άσχημη αναπνοή, η έλλειψη συγκέντρωσης, ο ίκτερος και η κίρρωση.

Πεπτικό σύστημα.

Θεωρείται ότι το πεπτικό σύστημα υποφέρει περισσότερο από τον σύγχρονο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, το στρες, την κακή διατροφή, τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά που καταναλώνουμε. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν: αλλεργίες, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κολίτιδα, νόσο του Crohn, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρα, υπερβολικά αέρια και μετεωρισμό, εκκολπωματίτιδα και πολλά άλλα.

Πνεύμονες.

Το αναπνευστικό σύστημα, ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια αποτοξίνωσης στο σώμα. Οι πνεύμονες, είναι το κέντρο ελέγχου της αναπνοής και εξασφαλίζουν ότι κάθε κύτταρο του σώματος λαμβάνει οξυγόνο και παράλληλα φιλτράρουν τον αέρα, ώστε να αποτρέψουν την είσοδο άχρηστων ουσιών και μικροβίων στον οργανισμό. Η πρωταρχική λειτουργία των πνευμόνων, είναι να παρέχουν οξυγόνο στο αίμα, καθώς και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα απ’ αυτό.

Λεμφικό σύστημα.

Το σύστημα αυτό είναι ένα από τα συστήματα που έχουν ως σκοπό την άμυνα του οργανισμού. Αποτελείται από τα λεμφικά όργανα  και μια σειρά από λεμφαδένες που είναι μεταξύ τους συνδεδεμένα με ένα σύνθετο δίκτυο από πολύ λεπτά αγγεία τα λεμφαγγεία. Σημάδια που δείχνουν ότι το λεμφικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά είναι ο συνεχής βήχας, ο πονόλαιμος ή η γρίπη.

Πολύ σημαντικό, αν και σχεδόν κανείς δεν του δίνει την απαραίτητη σημασία, είναι και το δέρμα. Το δέρμα είναι ένα όργανο, για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς ξοδεύουμε απίστευτα χρηματικά ποσά. Αγοράζουμε ακριβές κρέμες, λοσιόν, κρέμες για την ακμή, για την γήρανση και αποσμητικά. Είναι ατυχές το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους τύπους είναι χημικές ουσίες που εμποδίζουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και αποτρέπουν την εξάλειψη των τοξινών. Επίσης πολύ συχνά, ασθένειες του δέρματος όπως ένα έκζεμα, μπορεί να καταπιεστούν από ακατάλληλες θεραπείες με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην θεραπευτούν, αλλά απεναντίας να γιγαντωθεί το πρόβλημα. Ένα υγιές δέρμα απαιτεί όλα τα όργανα αποτοξίνωσης να λειτουργούν στο εκατό τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα απεκκριτικά όργανα συμβάλλουν στην καθαρή και υγιή επιδερμίδα. Όταν οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα σε σημείο όπου αυτά τα όργανα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα βρουν την έξοδό τους από το σώμα μέσω του δέρματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χρόνιες δερματικές λοιμώξεις που επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η πραγματική αιτία είναι η ανικανότητα του οργανισμού να εξαλείψει τις τοξίνες και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Με την ιριδολογία, έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε, εάν τα όργανα που προαναφέρθηκαν, λειτουργούν σωστά. Μπορούμε να διακρίνουμε ποια όργανα έχουν μειωμένη λειτουργία με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες μέσα στον οργανισμό. Πάνω στην ίριδα εμφανίζονται σημάδια και χρωματισμοί που με την σωστή ανάλυση τους θα μας δώσουν μια εικόνα του οργανισμού.

Γνωρίζοντας τα μάτια σας μέσα από μια ιριδοσκόπηση, θα σας δοθεί ένας “Χάρτης” για τα δυνατά ή αδύναμα σημεία του οργανισμού σας. Στην συνέχεια θα μπορέσετε με τις υποδείξεις του επαγγελματία υγείας να βοηθήσετε τον οργανισμό σας, να απαλλαγείτε από τις συσσωρευμένες τοξίνες του οργανισμού και να δυναμώσετε τα όργανα αυτά που είναι τα πιο αδύναμα. Αυτό μπορεί να γίνει με τις οδηγίες που θα σας δοθούν και αφορούν διατροφή, βότανα, ομοιοπαθητική κ.α.

Πηγή:
https://www.holisticlife.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/item/2080-%CF%84%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1

Πρόληψη χρόνιων ασθενειών με την Ομοιοπαθητική

Πρόληψη χρόνιων ασθενειών με την Ομοιοπαθητική

Σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική, ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του, υποφέρει από χρόνιες παθήσεις, οι οποίες μπορεί να προκληθούν ή να αυξηθούν αν παραμεληθούν τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζει ο οργανισμός, όπως π.χ. ένα χρόνιο στρες. Επίσης μπορεί να υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες που στα πρώτα χρόνια της ζωής μας δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά αναπόφευκτα σε μεταγενέστερα χρόνια, με αντίξοα περιστατικά και συνθήκες ζωής, να εμφανιστούν και η φύση τους να γίνει περισσότερο ενοχλητική. Έτσι, καταστάσεις όπως θλίψη, ανησυχία, ακατάλληλες θεραπείες κ.α., θα φέρουν στην επιφάνεια ασθένειες που μέχρι τότε βρίσκονταν σε λήθαργο.

Πρόληψη χρόνιων ασθενειών με την Ομοιοπαθητική

Σύμφωνα με το βιβλίο «Όργανον της Θεραπευτικής τέχνης» του Σαμουήλ Χάνεμαν, «Υψηλότερη και μοναδική αποστολή του θεραπευτή, είναι να επαναφέρει την υγεία σε αρρώστους, αυτό που ονομάζεται Υγεία». O ίδιος ο θεραπευτής συγχρόνως είναι ένας προστάτης της υγείας, διότι γνωρίζει αυτά που τη βλάπτουν και προκαλούν και συντηρούν αρρώστιες, ενώ γνωρίζει και να τις απομακρύνει. Εφόσον πάρει ένα αναλυτικό Ομοιοπαθητικό ιστορικό από τον ασθενή, θα δει τα δεδομένα της πιθανότερης πάθησης, καθώς και των πιο σημαντικών στιγμών από όλο το ιστορικό της μακροχρόνιας καχεξίας, για να ανακαλύψει τη βασική αιτία, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία, τον ψυχικό και διανοητικό χαρακτήρα του, τις οικογενειακές συνθήκες κ.λ.π

Πώς, όμως, μπορεί να δημιουργούνται ασθένειες, ώστε ο κατάλληλα εκπαιδευμένος Ομοιοπαθητικός να μπορέσει να λειτουργήσει και προληπτικά; Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε το στρες, αλλά πόσοι γνωρίζουν πραγματικά τι είναι και πώς μας επηρεάζει;

Ο ορισμός του στρες είναι: «το στρες είναι ένα στάδιο απειλητικό ως προς την ομοιόσταση, η οποία προσπαθεί να επανεδραιωθεί με ένα πολύπλοκο σύνολο απαντήσεων προσαρμογής του οργανισμού», με λίγα λόγια, κάθε ερέθισμα ή ασθένεια μπορεί να εκτρέπει τον οργανισμό μας και αυτός με την σειρά του απαντάει με αλλαγές στην λειτουργία του. Ένα τέτοιο ερέθισμα μπορεί να είναι σωματικό, όπως τα μικρόβια από μια επέμβαση ή ψυχικό, όπως τα αρνητικά συναισθήματα, βαθιές ανασφάλειες, διαπροσωπικές συγκρούσεις κ.α.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευροβιολογίας στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν, Gerald Hother «όταν μία αντίδραση, που στοχεύει στο να αντιμετωπίσει γρήγορα μια κατάσταση ανάγκης, γίνει αντίδραση διαρκείας, τότε κάποια στιγμή, σε κάποιο μέρος του σώματος, θα …καούν οι ασφάλειες». Αυτό σημαίνει με μια πρώτη ανάγνωση, ότι πολλές ασθένειες έχουν ως σημείο αναφοράς μια βαθύτερη αιτία και αυτό που βλέπει πια το μάτι σωματοποιημένο ως ασθένεια, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας βαθύτερης διαταραχής. Όπως ανέφερα παραπάνω πολλές φορές η δημιουργία μιας ανισορροπίας μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και στην αρχή της ζωής μας χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί στο σώμα μας.

Ο Ούγγρος γιατρός Χανς Σέλυε, Ενδοκρινολόγος ερευνητής, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, μετά από τις διάφορες έρευνες οδηγήθηκε στην διατύπωση, ότι κάποια νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αναφυλαξία κτλ., οφείλονται σε κακή προσαρμογή στο στρες. Μερικές από τις προβλέψεις που έκανε ο Σέλυε σε άρθρο του 1955 με τίτλο «Στρες και Νόσος», ήταν ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν το σώμα μας σε ασθένεια μέσω της αυξομείωσης της ποσότητας των ορμονών που παράγονται κατά το στρες, των ρυθμιστικών ορμονών που κατακρατούνται από τα όργανα επάνω στα οποία επιδρούν οι ορμόνες αυτές, την μη φυσιολογική απάντηση άλλων οργάνων όπως το νευρικό σύστημα, το ήπαρ, οι νεφροί που συμμετέχουν με τη λειτουργία τους στο σύνδρομο προσαρμογής. Πόσοι λοιπόν σήμερα δεν έχουν πει «δεν είμαι καλά από τότε που…;».  

Μέσω των ορμονών του στρες που διαρκεί για μεγάλο διάστημα, επηρεάζονται τα μιτοχόνδρια στα κύτταρά μας και αυτά με την σειρά τους παράγουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και όταν η ποσότητά τους είναι μεγαλύτερη στον οργανισμό από ό,τι χρειάζεται, τότε έχουμε το οξειδωτικό στρες.

Από το στρες επίσης μπορεί να επηρεαστούν τα κύτταρα της καρδιάς και των αγγείων μας, ο πεπτικός σωλήνας, ο θυρεοειδής αδένας κτλ.

Ποιος είναι λοιπόν ο τρόπος που θα μπορέσει να λειτουργήσει η Ομοιοπαθητική προληπτικά; Μα με την παρατήρηση του σωστά εκπαιδευμένου Ομοιοπαθητικού που θα αντιληφθεί τις αλλοιώσεις της κατάστασης υγείας του σώματος και της ψυχής, τις ενδείξεις της αρρώστιας, τα συμπτώματα, τις αποκλίσεις από την προηγούμενη κατάσταση υγείας του τωρινού ασθενή και όλα αυτά θα αποτελέσουν μαζί την αληθινή και μοναδική νοητή εικόνα της ασθένειας που πολλές φορές ακόμα δεν έχει εμφανιστεί. Θα ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα – όχι μόνο τα λευκά κύτταρα του σώματος, αλλά και τις ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις που κρατούν αυτές τις καταστάσεις σε ισορροπία και σε μεγαλύτερη ανταπόκριση και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η νόσος ή να λειτουργήσει προληπτικά για τις υποτροπές.

Συνεπώς, γνωρίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, μπορεί η Ομοιοπαθητική να λειτουργήσει προληπτικά ακόμα για αυτοάνοσα, όπως η κατάθλιψη κτλ., πριν αυτά εμφανιστούν. Η επιλογή του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου για την κατάθλιψη, αλλά και άλλων σοβαρών νόσων, προϋποθέτει επαγγελματική δεξιότητα, λεπτομερή αξιολόγηση της ζωής του ασθενούς, σε βάθος γνώση της ομοιοπαθητικής.

Τσαλίκης Κων/νος

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 79 της Holistic life

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ!!

Στο παρελθόν μπορεί να έκανες πολλές δίαιτες ή να παρακολούθησες πολλά προγράμματα “υγιεινής ζωής” η και να πήρες κάποια φάρμακα και ενώ μπορεί στους φίλους σου να λειτούργησαν πολύ καλά, είχαν απώλεια βάρους και το επίπεδο υγείας τους βελτιώθηκε πάρα πολύ, εσύ δυστυχώς έμεινες πίσω τελευταίος και απογοητευμένος. Ίσως ξεκίνησες να πιστεύεις ότι δεν είσαι φυσιολογικός επειδή πρόγραμμα που ακολούθησες δεν έκανε για σένα. Λογικό να σκέφτεσαι έτσι γιατί αν κοιτάξουμε γύρω μας στην τηλεόραση και στα περιοδικά, συνεχώς σε βομβαρδίζουν για το ποια είναι η ιδανική υγεία, το ιδανικό βάρος κτλ και δεν μπορείς παρά να νιώθεις….ντροπή. Θυμήσου όμως ότι είναι απλά μια ψευδαίσθηση.

Η τέλεια υγεία δεν υπάρχει και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως το “φυσιολογικό”. Είναι καλό λοιπόν να μην νιώθεις φυσιολογικός γιατί κανείς από εμάς δεν είναι. Αν το σκεφτούμε όμως. Τι είναι φυσιολογικό; Σε όλη μας την ζωή μας συγκρίνουν με το τι είναι φυσιολογικό. Φυσιολογικό ύψος, φυσιολογικές εξετάσεις αίματος, φυσιολογική θερμοκρασία αίματος, φυσιολογική συμπεριφορά. Συνεχώς μας βαθμολογούν με μια κλίμακα “φυσιολογικού”. Και αν αποκλίνουμε από αυτή την κλίμακα….τότε είμαστε μη φυσιολογικοί και μερικές φορές, “τρελοί”!


Δεν ξεχνάμε όμως ένα πράγμα;

Δεν ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που μας διακρίνει ως ανθρώπινα όντα από το άλλο είναι ότι δεν είμαστε φυσιολογικοί.
Ήρθαν πολλοί σε μένα ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι καλά, παρά το γεγονός ότι κάθε ιατρική εξέταση που είχαν υποβληθεί έδειξε ότι όλα ήταν φυσιολογικά. Ωστόσο, η ανάλυση των οφθαλμών μέσω της ιριδολογίας αποκάλυψε υπάρχοντα και πιθανά προβλήματα υγείας. Θυμηθείτε ότι ως ανθρώπινα όντα κάνουμε συχνά λάθη και αν και έχουμε τεράστιες τεχνολογικές ικανότητες, ή εφευρέσεις και διαγνωστικά μηχανήματα, όλα υπόκεινται σε κάποιο βαθμό σφάλματος. Συχνά ξεχνάμε στην προσπάθειά μας στο να παρακολουθούμε τις φυσιολογικές τιμές σε έναν οργανισμό, ότι τα συστήματά μας αλληλεπιδρούν με μια απίστευτα πολύπλοκη και δυναμική ισορροπία που μας επιτρέπει να λειτουργούμε άριστα. 
Το σημαντικό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι όλοι αντιδρούν στις θεραπείες, δίαιτες ή φάρμακα με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που λειτουργεί σε ένα άτομο, δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για τον άλλο. Συχνά βλέπουμε αυτά τα παραδείγματα σε άτομα που έχουν πάρει ορισμένα φάρμακα. Δύο ασθενείς που έχουν παρόμοιο σωματικό βάρος και λαμβάνουν την ίδια δόση του ίδιου φαρμάκου μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να μην έχει παρενέργειες στο φάρμακο ενώ ο άλλος μπορεί να έχει σοβαρά προβλήματα στο στομάχι. Δεν έχει σημασία πόσες χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάστηκαν σε κάποιο φάρμακο, γιατί για κάθε άτομο είναι ένα νέο πείραμα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και είμαστε όλοι άνθρωποι.

Μεταβολισμός
Ο καθένας έχει διαφορετικό μεταβολισμό. Ο καθένας έχει ένα διαφορετικό συκώτι που καθαρίζει το σώμα μας και μια διαφορετική ικανότητα των νεφρών μας να φιλτράρει το αίμα μας. Καθένας χειρίζεται το φαγητό με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικούς ρυθμούς και είμαστε όλοι κάτω από ένα μοναδικό σύνολο παραγόντων που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφούμε και χωνεύουμε τα τρόφιμα, τον τρόπο με τον οποίο καίμε τις θερμίδες, τον τρόπο με τον οποίο αναγεννάμε τα όργανα του σώματός μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον άγχος στη ζωή μας. Ο καθένας μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις για θρεπτικά συστατικά και όλοι ανακάμπτουν από τον τραυματισμό διαφορετικά. Επίσης η απόρριψη των τοξικών ουσιών απο το σώμα μας γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Δεν μας ενδιαφέρει το είδος των ειδικών που υπάρχουν στον κόσμο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ένας συνδυασμός χημικών φαρμάκων με το δικό σας μη φυσιολογικό σώμα. Αυτό είναι τροφή για σκέψη, αν είστε ένας από τους πολλούς που δέχονται συνταγές φαρμάκων χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες.

Καθώς ξεκινάς το ταξίδι σου για να μάθεις περισσότερα για το σώμα σου, θα εκτιμήσεις πόσο μοναδικός/η είσαι πραγματικά. Καθένας από εσάς έχει κάτι να προσφέρει σε αυτόν τον κόσμο. Κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλον, απλώς διαφορετικός. Δεν υπάρχει σε όλο τον πλανήτη το ίδιο ακριβώς μάτι. Ακριβώς όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, κάθε ένα από τα μάτια σου είναι μοναδικό για όλους τους άλλους. Η επιστήμη της Ιριδολογίας σέβεται το γεγονός ότι δεν είμαστε φυσιολογικοί και ότι υπάρχουν γενετικές διαφορές. Το κάθε μάτι έχει το δικό του σύνολο μοναδικών χαρακτηριστικών που μας κάνουν το ποιοι είμαστε. Ίσως να είναι αυτή η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τελικά γιατί το σώμα σας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που κάνει και τι χρειάζεται πραγματικά από την άποψη της θεραπευτικής τροφής. Μην ανησυχείτε. Δεν είσαι μόνος.
Να θυμάσαι λοιπόν….Να είσαι περήφανος και να σέβεσαι το γεγονός ότι δεν είσαι φυσιολογικός, είσαι απλά….ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ!!!

Ιριδολογία: Τα μάτια αποτελούν το καθρέφτη του οργανισμού μας!

Μια ματιά μπορεί να είναι αρκετή για να διαπιστώσουμε τα επίπεδα υγείας ενός ανθρώπου.

Η μέθοδος της Ιριδολογίας αποτελεί την πιο έγκυρη και εύκολη μέθοδο ανάλυσης και πρόληψης της υγείας μας, διότι αναλύει με μη επεμβατικό τρόπο τις λεπτές δομές του έγχρωμου τμήματος του ματιού – της ίριδας. Μεγάλο προτέρημά της είναι ότι εξετάζει τον άνθρωπο ολιστικά και πορεύεται μαζί με άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις όπως αυτή της Ομοιοπαθητικής, της Οστεοπαθητικής, της Ολιστικής Διατροφής κ.α.

Ιριδολογία: Τα μάτια αποτελούν το καθρέφτη του οργανισμού μας!

Η Ιριδολογία λοιπόν αφορά τη μελέτη, την αποκρυπτογράφηση και την ερμηνεία των μοναδικών σχηματισμών της ίριδας (σχήμα, χρώμα και ποιότητα ινών). Βασίζεται στην αρχή, ότι κάθε σημείο εντός της ίριδας αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σύστημα του σώματός μας και κάθε σημάδι ή χρωματική μεταβολή στην ίριδα, φανερώνει κάποιο είδος γενετικής ευαισθησίας.

Όπως βλέπουμε και στον χάρτη της Ιριδολογίας, πάνω σε αυτόν απεικονίζονται όλα τα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, ο ιριδολόγος εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση των οργάνων, τα κληρονομικά σωματικά χαρακτηριστικά, την κληρονομική ευαισθησία κ.α. Από την ανάλυση αυτή, μας δίνεται η ευκαιρία να γίνει μια σωστή πρόγνωση ασθενειών που μπορεί να μάθει ένα άτομο νωρίτερα στην ζωή του, όταν ακόμα οι αλλαγές στους ιστούς είναι πολύ μικρές. Αυτό οδηγεί σε βαθύτερη κατανόηση των φυσικών εναλλακτικών επιλογών που θα είναι πιο αποτελεσματικές για το ίδιο, ειδικά όταν ο ιριδολόγος είναι καταρτισμένος σε συστήματα όπως αυτό της Ομοιοπαθητικής και της Ολιστικής Διατροφής κ.α, καθώς αυτό θα του επιτρέψει να εφαρμόσει μαζί με τον επαγγελματία ένα προληπτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να σταματήσει την ανάπτυξη μελλοντικών προβλημάτων.

Η ίριδα συνδέεται με κάθε όργανο και ιστό στον οργανισμό μέσω του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Εκτός του βασικού ερεθίσματος που είναι το φως, η ίριδα δέχεται και νευρικά ερεθίσματα από τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Τα νευρικά ερεθίσματα σε μια παθολογία είναι, είτε πιο ισχυρ, είτε πιο αδύναμα, κάτι που εξαρτάται από το εάν το όργανο υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί. Αυτά τα ερεθίσματα φτάνουν στην ίριδα μέσω του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο αλλάζει τον τόνο του συνδετικού ιστού στην περιοχή της ίριδας, η οποία αντιστοιχεί με το όργανο ή τον ιστό. Το αποτέλεσμα είναι οι ίνες της ίριδας να ανταποκρίνονται στις αλλαγές των ιστών του οργανισμού που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες αλλαγές και τοποθεσίες πάνω στο έγχρωμο τμήμα του ματιού. Οι ιστοί χαλαρώνουν και σχηματίζονται τρύπες, εσοχές, τεντώνονται ή σπάνε, αποκαλύπτοντας το κατώτερο στρώμα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μια τοπική ή τομεακή αλλαγή χρώματος.

Η ίριδα αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες ενός ατόμου, τις προδιαθέσεις του και τι μπορεί να συμβεί στο σώμα του μέσω εσφαλμένων συνηθειών διαβίωσης. Όταν συμβαίνουν συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή κάποιου, είτε συναισθηματικά είτε φυσικά, στην ίριδα θα εμφανιστεί αντίστοιχο σημάδι, ή χρώμα.

Μπορεί το χρώμα των ματιών μας να κάνει τη διαφορά;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το χρώμα των ματιών είναι μεγίστης σημασίας. Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να εξηγηθούν τα χρώματα της ίριδας και να αντιστοιχηθούν σε επίπεδα υγείας. Για παράδειγμα οι J. Peczeli και N. Liljequist εκπόνησαν μια ταξινόμηση του χρώματος των ματιών, στην οποία έγινε μια κατηγοριοποίηση από το καλύτερο ως το χειρότερο. Θεώρησαν ότι ιδανικά μάτια είναι τα γαλανά, στην συνέχεια τα καστανά και τελικά τα γκριζοκαστανά και καστανοπράσινα, χωρίς όμως να αποδειχτεί αυτή η θεωρία. Στην συνέχεια άλλες έρευνες προσπάθησαν να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα με τα χρώματα, με πιο αυθεντικές έρευνες των F. Vidra και J. Deck (1954). Αυτοί πρότειναν τρεις τύπους βάσει των χρωμάτων της ίριδας: τον λεμφικό τύπο με γαλανή ίριδα, τον αιματογενή με καστανή και τονμικτό με γκρίζα ίριδα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το χρώμα των ματιών είναι μεγίστης σημασίας. Στο παρελθόν έγινε προσπάθεια να εξηγηθούν τα χρώματα της ίριδας και να αντιστοιχηθούν σε επίπεδα υγείας. Για παράδειγμα οι J. Peczeli και N. Liljequist εκπόνησαν μια ταξινόμηση του χρώματος των ματιών, στην οποία έγινε μια κατηγοριοποίηση από το καλύτερο ως το χειρότερο. Θεώρησαν ότι ιδανικά μάτια είναι τα γαλανά, στην συνέχεια τα καστανά και τελικά τα γκριζοκαστανά και καστανοπράσινα, χωρίς όμως να αποδειχτεί αυτή η θεωρία. Στην συνέχεια άλλες έρευνες προσπάθησαν να ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα με τα χρώματα, με πιο αυθεντικές έρευνες των F. Vidra και J. Deck (1954). Αυτοί πρότειναν τρεις τύπους βάσει των χρωμάτων της ίριδας: τον λεμφικό τύπο με γαλανή ίριδα, τον αιματογενή με καστανή και τονμικτό με γκρίζα ίριδα.

Οι χρωστικές διαφορές των ματιών μπορούν να εξηγηθούν με βάση τις ανατομικές και φυσιολογικές ιδιομορφίες της ίριδας. Έτσι το γαλάζιο χρώμα ορίζεται από ένα λεπτό στρώμα αδύνατα χρωστικών μελανοκυττάρων, το καστανό από ένα στρώμα μέσους πάχους και μέτριας χρώσης και το σκούρο από ένα παχύ στρώμα μελανοκυττάρων με εντονότερη χρώση.

Μελέτες που έγιναν στην Ρωσία από τον E.S Velcover, έδειξαν ότι το χρώμα της ίριδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην συχνότητα μερικών ασθενειών.

Στην Ιριδολογία σήμερα υπάρχουν 3 βασικές ιδιοσυγκρασίες, ο αιματογενής τύπος, ο λεμφικός τύπος και ο μικτός τύπος. Υπάρχουν φυσικά διάφορες “σχολές” όπου διακρίνουν περισσότερες τυπολογίες. Για παράδειγμα η Αυστραλιανή σχολή διακρίνει 18 κατηγορίες κατά τον R. Bourdiol και Scnabel. Η Γερμανική κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τον W. Hauser, j. Karl και R. Stolz αναφέρει τρεις βασικές κατηγορίες: τις ιδιοσυγκρασίες, τους τύπους και τις διαθέσεις. Οι ιδιοσυγκρασίες αναφέρονται στο χρώμα, οι τύποι στην μορφολογία της ίριδας και οι διαθέσεις σε μεταβολές του οργανισμού όπου μπορούν να κληρονομηθούν. Ή να είναι το αποτέλεσμα από διάφορους παράγοντες όπως ασθένειες, τοξίνες, καταχρήσεις κ.α.

Όλοι όμως οι τύποι αναφέρονται ουσιαστικά στην γενική εμφάνιση της ίριδας ανάλογα την υφή που διακρίνουμε, το χρώμα, την πυκνότητα των ινών της ίριδας, των τοπικών σημαδιών και των τοπικών χρωματισμών.

Στο άρθρο αυτό όμως θα παρουσιαστούν μόνο οι 3 βασικές ιδιοσυγκρασίες όπου αναγνωρίζονται σχεδόν από όλους τους ιριδολόγους.

ΛΕΜΦΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ανοιχτά μπλε, πράσινα και γκρι μάτια.

Διακρίνονται οι ίνες τις ίριδας που είναι χαλαρές. Αυτό το άτομο είναι επιρρεπές σε λεμφικές διαταραχές. Πιθανά προβλήματα και προδιαθέσεις για αναπνευστικά, αλλεργίες και ρευματικά.

Οι αντιδράσεις στις ασθένειες είναι γρήγορες και βίαιες. Έχει γρήγορη ανταπόκριση σε λοιμώξεις του ανοσοποιητικού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το βάρος πέφτει πάνω στο λεμφικό και η υγεία του οργανισμού καθορίζεται από αυτό.

ΑΙΜΑΤΟΓΕΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Σκούρα καφέ ίριδα. Η περιοχή των οργάνων παρουσιάζει πυκνή, βελούδινη υφή. Νευρικά τόξα και ηλιακές ακτίνες είναι κοινά σε αυτόν τον τύπο. Το κύριο χαρακτηριστικό του αυτού του τύπου είναι το αίμα, τα αιμοποιητικά όργανα και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό μπορεί να είναι το πιο δυνατό του σύστημα, είτε το πιο αδύναμο. Η ασθένειά του έχει αργή εξέλιξη αλλά και αργή θεραπεία. Τείνει σε χρόνιες ασθένειες

ΜΙΚΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΧΟΛΙΚΟΣ

Ό,τι δεν ανήκει στους προηγούμενους τύπους. Προδιάθεση για πεπτικά προβλήματα που προέρχονται από ηπατικές διαταραχές και προβλήματα χολής, από υπερφόρτωση και αλλοίωσης της εντερικής χλωρίδας. Τα συμπτώματα τείνουν να γίνουν χρόνια με σωματοποίηση. Προδιάθεση για δυσβίωση εντέρου, πεπτικά ένζυμα έλλειψη, ηπατικά προβλήματα, γαστρεντερικά, κολίτιδες, προβλήματα πέψης από αλλεργίες και δυσανεξίες.

H Ιριδολογία είναι χρήσιμη σε:

  • Σε όσους υποφέρουν από «περίεργα» συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούν να εξηγήσουν οι εργαστηριακές εξετάσεις.
  • Σε ασθενείς, στους οποίους η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απέτυχε, αλλά είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν τον εαυτό τους με εναλλακτικές λύσεις.
  • Σε γονείς, οι οποίοι αδυνατούν να προσδιορίσουν ένα πρόβλημα στο παιδί τους.
  • Σε υιοθετημένα άτομα που θέλουν να εξακριβώσουν τις γενετικές τους προδιαθέσεις.
  • Σε υγιή άτομα που θέλουν μια εξατομικευμένη κατεύθυνση για διατροφή και τρόπο ζωής. Σε κάθε άτομο που θέλει να μάθει από περιέργεια τη ριζική αιτία του προβλήματος στην υγεία του.
  • Σε αυτούς που έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για τις μεθόδους βελτίωσης τους και ενδιαφέρονται για την ισορροπία και την ενδυνάμωση της υγείας τους.

Η γνώση των γενετικών δυνάμεων ενός ατόμου σημαίνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά μέσα για να διατηρήσουμε τις δυνάμεις του. Η γνώση των αδυναμιών ενός ατόμου σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα με τις τροφές, τα συμπληρώματα διατροφής, την Ομοιοπαθητική, τον τρόπο ζωής, τη διαχείριση του άγχους και πολλά άλλα, για να προστατέψουμε τις αδύναμες περιοχές από την περαιτέρω διάσπασή τους. Ένα άτομο σίγουρα μπορεί να αποφύγει κάποια από τα προβλήματα υγείας των γονιών και των παππούδων του, όταν καταλαβαίνει πώς προγραμματίζεται το σώμα του και τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει αυτόν τον προγραμματισμό.

Βιβλιογραφία:

  1. Εισαγωγή στην Ιριδολογία. Κουρούκλης, 2007 εκδόσεις Etra
  2. Ιστορία και φιλοσοφία της Ιριδολογίας. Κουρούκλης, 2007 εκδόσεις Etra
  3. The basics of Iridology, iris patterns. Francesco Puerari, 2017 εκδόσεις του ίδιου.
  4. Κλινική ΙριδολογίαE. S Velhover, 1992, Orbita.
  5. Iridology in Practice, Dr. Miriam Garber, 2013 εκδόσεις Basic Health
  6. Iridology simplified, Bernard Jensen, 1980 Iridologists international