Unani therapy

Σχετική εικόνα

H Unani medicine, που ονομάζεται επίσης Unani tibb, είναι το κατεξοχήν Ελληνικό θεραπευτικό σύστημα όπου όταν έφυγε απο την Ελλάδα και πήγε προς την Αραβία έγινε αραβικό παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα αλλά και ένα σύστημα συντήρησης της υγείας. Η προέλευση της Unani ξεκινάει απο την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα απο τον Ιπποκράτη και Γαληνό, επηρεασμένοι ομως και απο τον μέγιστο Πυθαγόρα. Μάλιστα η λέξη Unani σημαίνει Ίωνας.

Ενώ η Δυτική Ευρώπη βρισκόταν στο σκοτάδι, η ελληνική ιατρική και άλλοι κλάδοι της κλασικής επιστήμης και μάθησης βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στις ισλαμικές χώρες. Αλλά η Ελληνική Ιατρική δεν παρέμεινε στατική ή αμετάβλητη. Συνέχισε να εξελίσσεται, καθώς οι Μουσουλμάνοι μελετητές και γιατροί εξακολούθησαν να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις. Ως πεδίο, αργότερα αναπτύχθηκε και εξευγενίστηκε, κυρίως από τον μελετητή-γιατρό Avicenna. Κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου (το πολιτικό-θρησκευτικό μουσουλμανικό κράτος που άρχισε το 632 μ.Χ.), το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής γνώσης μεταφράστηκε στα αραβικά, μέρος της οποίας ήταν οι αρχές της ιατρικής. Με πρόσθετες συμβολές ιατρικής σοφίας από άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, η ιατρική Unani έγινε γνωστή και ως αραβική ή ισλαμική ιατρική.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη ο οποίος συμφώνησε με την θεωρία των Πυθαγορείων για τους τέσσερις χυμούς, το σώμα μας εκκρίνει τέσσερις “χυμούς”: την μέλαινα χολή, που αντιστοιχεί στο στοιχείο της Γης, το φλέγμα, που αντιστοιχεί στο στοιχείο του Ύδατος, το αίμα, που αντιστοιχεί στο στοιχείο του Αέρος και την κίτρινη χολή, που αντιστοιχεί στο στοιχείο του Πυρός.

Η αρμονική συνύπαρξη των τεσσάρων αυτών χυμών στο σώμα, χωρίς να υπερτερεί κάποιος εις βάρος των υπολοίπων, διατηρεί τον οργανισμό του ανθρώπου σε υγιή κατάσταση. Η ανισορροπία των χυμών, ή «δυσκρασία», θεωρήθηκε ότι είναι η άμεση αιτία όλων των ασθενειών. Η υγεία συνδέθηκε με μια ισορροπία χυμών, την ευκράσια.

Ο άνθρωπος απολαμβάνει πλήρως την υγεία όταν οι χυμοί είναι εναρμονισμένοι ως προς τη σύσταση, τη δύναμη και τον όγκο τους, και όταν είναι πολύ καλά αναμιγμένοι. 


Το σύμπτωμα εκδηλώνεται όταν κάποιος από τους χυμούς υστερεί ή υπερτερεί σε ποσότητα ή όταν δεν αναμιγνύεται με τους άλλους χυμούς σε κάποιο όργανο του σώματος.


Βασικό ρόλο στην Γιουνάνι παίζει η ιδιοσυγκρασία, η οποία εκφράζει τις διαφορετικές τάσεις αντίδρασης του κάθε ατόμου, δηλαδή ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό παράγοντα προδιάθεσης για να αρρωστήσει ή όχι. 


Το σύστημα της Γιουνάνι χτίζεται πάνω στην αντίληψη της ιδιοσυγκρασίας ή του χυμού. Αποδέχεται φυσικά την ύπαρξη μικροβίων, όμως θεωρεί οτι το έδαφος (οργανισμός) είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός αλλοιωμένου περιβάλλοντος στο οποίο θα αναπτυχθούν οι ιοί και τα βακτηρίδια και αυτή είναι η αιτία για την διαταραχή της ιδιοσυγκρασίας. Για αυτές τις διαταραχές της ιδιοσυγκρασίας ευθύνονται απλοί παράγοντες της ζωής (τρόπος ξεκούρασης και δραστηριότητας, άγχος δουλειάς, διαπροσωπικές σχέσεις – πχ. ο θυμός διαχέει υγρασία στο χυμό που ρυθμίζει την καρδιά).
Οι διάφορες θεραπείες για τα βακτηρίδια παρέχουν προσωρινή γιατρειά, μα δεν αποκαθιστούν την ισορροπία του χυμού, κι έτσι η ασθένεια επανεμφανίζεται. 


Στην Γιουνάνι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που εξετάζονται σε σχέση με την υγεία και την ασθένεια: 
1) ο αέρας του περιβάλλοντος μας, 2) τα όσα τρώμε και πίνουμε, 3) η κίνηση και η ξεκούραση μας, 4) ο ύπνος και η αγρυπνία μας, 5) η διαδικασία του φαγητού και η διαδικασία αποβολής των τροφών και 6) τα συναισθήματα. Για να έχουμε υγεία αυτοί οι έξι παράγοντες πρέπει να ειναι εναρμονισμένοι σε ποσότητα, ποιότητα, χρόνο και αλληλουχία. Οταν έχουμε διαταραχή σε αυτούς τους παράγοντες , τότε κάποια νόσος θα κάνει την εμφάνιση της. 

Πριν από 2000 χρόνια ο Ιπποκράτης, συνειδητοποίησε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Παρατήρησε πρώτος, πως πέραν της εξωτερικής εμφάνισης, οι άνθρωποι επίσης διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες που τους διαφοροποιούν αποφασιστικά. Έτσι σύμφωνα με την θεωρία των χυμών ο Ιπποκράτης διαχώρισε και τέσσερις τύπους σημαντικών όψεων της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου. 
Ο Χολερικός που είναι επιθετικός, δραστήριος, θερμόαιμός και θυμώδης
Ο Αιματώδης που είναι αισιόδοξος, πολυλογάς, ευχάριστος και εξωστρεφής
Ο Φλεγματικός που ειναι ήπιος, αργός, ψύχραιμος και ήρεμος
Ο Μελαγχολικός που είναι θλιμμένος, προσεκτικός, σοβαρός και αγχώδης.

Αποτέλεσμα εικόνας για the 4 humor

Η τροφή βάσει του συστήματος αυτού, θα πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου και θα πρέπει να εξισορροπεί την ανισορροπία των τεσσάρων χυμών. Είναι ένα μοναδικό θεραπευτικό σύστημα και στην Ελλάδα εφαρμόζεται από θεραπευτές που έχουν σπουδάσει το θεραπευτικό σύστημα της Unani.
Για πληροφορίες ή ραντεβού καλέστε στο 2114048719