Pranic Healing και Reiki: Υπάρχει διαφορά;

Το Pranic Healing και το Reiki είναι δημοφιλείς θεραπευτικές μέθοδοι που έρχονται στο μυαλό όταν συζητάμε για την ενεργειακή θεραπεία. Μερικές φορές μας ρωτούν εάν αυτές οι μέθοδοι είναι οι ίδιες ή αν υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της θεραπείας Pranic και του Ρέικι. Μια λεπτομερής ανάλυση των δύο συστημάτων παρουσιάστηκε πριν από αρκετά χρόνια από τον Master Pranic Healer Stephen Co (άμεσος μαθητής του Master Choa Kok Sui). Το αρχικό άρθρο έχει αναπαραχθεί παρακάτω για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα σημεία ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ αυτών των δύο συστημάτων.

 

Pranic Healing και Ρέικι

Ομοιότητες και διαφορές: Pranic Healing & Reiki

Το REIKI είναι μια εξαιρετική μέθοδος θεραπείας που έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους, κυρίως μέσω της διδασκαλίας εκείνων με μικρή ή καθόλου θεραπευτική εμπειρία, να έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικές ενέργειες για να υποστηρίξουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σύμφωνα με τους Δασκάλους του REIKI που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα PRANIC HEALING (πάνω από 500 Δάσκαλοι REIKI έχουν παρακολουθήσει μαθήματα PRANIC HEALING από το 1990 μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και δικές μου παρατηρήσεις ως δάσκαλος και ως θεραπευτής, εδώ είναι μερικές από τις σημαντικές διαφορές μεταξύ PRANIC HEALING και REIKI:

 

Το PRANIC HEALING είναι ένα πλήρες σύστημα θεραπείας χωρίς επαφή. Οι ασκούμενοι του REIKI συχνά αγγίζουν το σώμα αλλά χρησιμοποιούν κάποιες τεχνικές που δεν αγγίζουν.

Το PRANIC HEALING διδάσκει στους μαθητές του να «σαρώνουν» ή να αισθάνονται την αύρα, για να αξιολογούν περιοχές με εξάντληση ενέργειας, συμφόρηση ή στασιμότητα, κάτι που βοηθά στον εντοπισμό προβληματικών περιοχών που χρειάζονται θεραπεία. Το REIKI δεν χρησιμοποιεί τεχνική αξιολόγησης ενέργειας, αλλά βασίζεται στη διαίσθηση των επαγγελματιών.

Το PRANIC HEALING χρησιμοποιεί μια τεχνική καθαρισμού που ονομάζεται «σκούπισμα» για την αφαίρεση των μπλοκαρισμάτων και των στάσιμων ενεργειών πριν δώσει φρέσκια ενέργεια στον ασθενή. Το REIKI δεν έχει συγκρίσιμη τεχνική. Το PRANIC HEALING πιστεύει ότι ο καθαρισμός είναι κρίσιμος για τη διαδικασία επούλωσης, επειδή οι άρρωστες ενέργειες και τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να αφαιρεθούν πριν ενεργοποιηθεί το σώμα ή μπορεί να εκδηλωθούν σωματικά μέσω εμετού, κίνησης του εντέρου, εξανθήματος, γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων. Μια τέτοια αποβολή συχνά χαρακτηρίζεται ως «αποτοξίνωση». Ωστόσο, είναι αρκετά άβολο και μπορεί να αποφευχθεί με κατάλληλο καθαρισμό. Στην πραγματικότητα, καθαρίζεται επιτρέποντας στη φρέσκια ενέργεια να διεισδύσει βαθύτερα στο σώμα για θεραπεία.

Το PRANIC HEALING χρησιμοποιεί μια προσέγγιση «βιβλίου μαγειρικής» στη θεραπεία. Σύμφωνα με χιλιάδες αναφορές περιπτώσεων που συγκεντρώθηκαν από τον ιδρυτή του PRANIC HEALING, Μεγάλο Διδάσκαλο Τσόα Κοκ Σούι, κάθε πάθηση παράγει ένα μοναδικό σύνολο ενεργειακών μοτίβων που μπορούν να εντοπιστούν στα 11 κύρια τσάκρα του ενεργειακού σώματος και στους πολυάριθμους μεσημβρινούς. Το REIKI έχει ουσιαστικά μία ενεργειακή τεχνική – διευκολύνει τη ροή της ενέργειας REIKI σε οποιαδήποτε περιοχή χρειάζεται θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων υγείας. Το PRANIC HEALING, αντίθετα, χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ενεργειακές ρουτίνες καθαρισμού και ενεργοποίησης που ταιριάζουν με τα συγκεκριμένα πρότυπα ενεργειακών ελλείψεων που προκαλούνται από μια συγκεκριμένη ασθένεια. Έτσι, το PRANIC HEALING προσφέρει ένα πιο γρήγορο, πιο στοχευμένο και πιο αποτελεσματικό σύστημα θεραπείας.

 Το PRANIC HEALING διδάσκει στους ασκούμενούς του να αντλούν την ενέργεια απευθείας από τον ήλιο, τον αέρα, το έδαφος και άλλες φυσικές πηγές και στη συνέχεια να προβάλλουν αυτήν την πράνα στο θεραπευόμενο.  Οι ασκούμενοι του REIKI πρέπει να «μυηθούν» από έναν Δάσκαλο του REIKI και να τους δοθούν «σύμβολα» για να έχουν πρόσβαση στις θεραπευτικές ενέργειες. Είναι παρόμοιο με το να χρειάζεται να αποκτήσετε έναν «κωδικό πρόσβασης». Το PRANIC HEALING χρησιμοποιεί απλές ασκήσεις αναπνοής και οπτικοποίησης που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να θεραπεύσει αμέσως με ελάχιστες οδηγίες.

Η PRANIC HEALING περιλαμβάνει μια πρακτική που ονομάζεται «ενεργειακή υγιεινή» που σπάνια συναντάται σε οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο, συμπεριλαμβανομένου του REIKI. Η ενεργειακή υγιεινή είναι ένα σύνολο πρακτικών – αναπνοή, διατροφικές συστάσεις και άλλες ρουτίνες καθαρισμού, σχεδιασμένες να διατηρούν το ενεργειακό σας δοχείο καθαρό και γεμάτο. Οι δάσκαλοι του REIKI που παρακολουθούν μαθήματα PRANIC HEALING συμφωνούν ότι η ενεργειακή υγιεινή είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μαθήματος, ιδιαίτερα οι τεχνικές που τους επιτρέπουν να καθαριστούν από τη μολυσματική ενέργεια που παίρνουν από τους πελάτες και πώς να αποτρέψουν τα υποκείμενα ή τα αρνητικά άτομα από το να στραγγίζουν τις δυνάμεις της ζωής τους . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες REIKI και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, επειδή βιώνουν συχνά τον πόνο ή την πάθηση των υποκειμένων τους και αποστραγγίζονται αφού θεραπεύσουν κάποιον.

Το PRANIC HEALING χρησιμοποιεί χρωματικές ενέργειες που επιταχύνουν δραματικά τις εγγενείς θεραπευτικές ικανότητες του σώματος. Πολλοί Δάσκαλοι του Ρέικι λένε συχνά ότι εάν ένα υποκείμενο που θέλει άμεση ανακούφιση ή ταχεία θεραπεία, χρησιμοποιεί PRANIC HEALING – ιδίως, τις έγχρωμες τεχνικές pranic. Αλλά, εάν έχουν ένα θέμα που θέλει απλώς μια χαλαρωτική και χαλαρωτική συνεδρία, χρησιμοποιούν REIKI.

Συνοψίζοντας, τόσο το PRANIC HEALING όσο και το REIKI είναι εξαιρετικές θεραπευτικές μέθοδοι και βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και της ταλαιπωρίας. Ωστόσο, το PRANIC HEALING σας δίνει τα εργαλεία για να παράγετε ταχύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα ενώ σας «ανοσοποιεί» έναντι της μόλυνσης από τους ανθρώπους λέτε γιατρεύετε.

 

Το PRANIC HEALING συμπληρώνει οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο. Λέμε πάντα σε όλους όποια και αν είναι η θεραπευτική σας τεχνική – σαμανισμός, τεχνικές ιθαγενών Αμερικανών, κινέζικο τσι κουνγκ, REIKI, θεραπεία μασάζ, χειροπρακτική, , ακόμη και παραδοσιακή ορθόδοξη ιατρική – το PRANIC HEALING θα το συμπληρώσει και θα το ενισχύσει. Είμαστε εδώ μαζί για να βοηθήσουμε να δημιουργήσουμε υγεία και ευτυχία για όλους.

 

Άρθρο του Master Stephen Co.