Aπό τα βασικότερα συστήματα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το πεπτικό σύστημα.




Για να διατηρηθεί στην ζωή ένας οργανισμός, να αναπτυχθεί, να αντικαταστήσει τους ιστούς του, να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία των συστημάτων του αλλά και να μπορέσει να αποδώσει σωστά, χρειάζεται η λήψη θρεπτικών ουσιών. Τις απαραίτητες ουσίες ένας ζωντανός οργανισμός τις λαμβάνει μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οι τροφές μέσω του πεπτικού συστήματος, εισαγάγονται στον οργανισμό και μετατρέπονται σε μορφές οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δομικών και λειτουργικών αναγκών του οργανισμού.

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον πεπτικό σωλήνα και από τα βοηθητικά όργανα. Ο πεπτικός σωλήνας αποτελείται μεταξύ άλλων από τον στόμαχο, το λεπτό έντερο και από το παχύ έντερο. Στα βοηθητικά όργανα της πέψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων από το ήπαρ και το πάγκρεας.

Η υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, έχει άμεση αντανάκλαση στην υγεία του οργανισμού.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν: αλλεργίες, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, κολίτιδα, νόσο του Crohn, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρα, υπερβολικά αέρια και μετεωρισμό, εκκολπωματίτιδα.

Ο πεπτικός σωλήνας λόγω του λεμφικού του ιστού, αποτελεί ένα λεμφικό όργανο του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού. Φυσικά όταν λέμε πεπτικό σύστημα, δεν εννοούμε μόνο το στομάχι και το έντερο, άλλα όλα τα όργανα που συμμετέχουν όπως είναι το ήπαρ, το πάγκρεας κτλ. Τι γίνεται όμως όταν γενικά το πεπτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά;

Η υγεία ολόκληρου του ανθρώπου εξαρτάται από ένα σωστό γαστρεντερικό. Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από μειωμένη ενέργεια, κακό ύπνο, στρες, δερματικές παθήσεις, αύξηση βάρους κτλ.. Η αλληλεξάρτης;h του με τα άλλα συστήματα είναι μεγάλη και κυρίως με το νευρικό και αδενικό σύστημα.

Όταν παρουσιαστεί μια πάθηση του γαστρεντερικού, τότε λόγω της μη σωστής απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών θα αναπτυχθούν άλλες παθήσεις που μπορεί αρχικά να μην φαίνονται ότι συνδέονται, αλλά ουσιαστικά να είναι λόγω της κακής θρέψης από το έντερο.

Σε μια ιριδοσκόπηση βλέπουμε να αποτυπώνονται στην ίριδα οι αδυναμίες, οι φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος.

Πιο αναλυτικά βλέπουμε εάν το στομάχι λειτουργεί πιο έντονα ή είναι πιο νωθρό. Υπάρχει μια ζώνη ακριβώς πιο έξω από την κόρη του ματιού που είναι η ζώνη του στομάχου. Το στομάχι παράγει οξέα για την διάσπαση των τροφών. Το φυσιολογικό χρώμα του δακτυλίου του στομάχου, σε έναν υγιή άνθρωπο, πρέπει να είναι το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο μέρος του γαστρικού δακτυλίου. Ένα υπερ-όξινο στομάχι εμφανίζεται σαν ένα άσπρο, ροζ ή γκρι δαχτυλίδι όπου όταν η κατάσταση γίνεται χρόνια, το χρώμα γίνεται πιο σκοτεινό. Υπάρχουν και άλλα σημάδια που μπορεί να μας δείξουν την κατάσταση του στομάχου. Αυτά είναι σαν μικρές αυλακώσεις που ονομάζονται ηλιακές ακτίνες. Δείχνουν μια κατάσταση που είναι παρούσα για αρκετό καιρό.

Ακριβώς μετά την ζώνη του στομάχου, βρίσκεται η ζώνη του λεπτού και παχέος εντέρου.

Με την ανάλυση της περιοχής αυτής, είναι δυνατόν να προσδιοριστούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τόνο, τη δομή και την ποιότητα του εντέρου.

Βλέπουμε κατά πόσο το λεπτό μας έντερο είναι δυνατό και μπορεί να πέψει σωστά. Βλέπουμε επίσης αν υπάρχει στο γαστρεντερικό έντονη τοξικότητα που οι αιτίες μπορεί να είναι τροφές που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά, επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη, βαρέα μέταλλα, μεγάλη κατανάλωση κρέατος κτλ με αποτέλεσμα όλη αυτή η τοξικότητα αλλά και οι βλέννες που δημιουργούνται να κάνουν φλεγμονές και να παρουσιάζεται μια λανθασμένη λειτουργία του οργανισμού. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε μια κατάσταση τοξικότητας, τότε αυτό μπορεί να αποτυπωθεί πάνω στις ίριδες και να δούμε ποια όργανα χρειάζονται ενδυνάμωση, ώστε να λειτουργεί καλύτερα η απεκκριτική τους ικανότητα. Πολλές φορές τρώμε όξινες τροφές, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ όξινων και αλκαλικών τροφών στην διατροφή μας (τιμές pH). Φυσικά δεν είναι σωστό να τρώμε μόνο αλκαλικές τροφές γιατί πάλι επηρεάζουμε το pH του οργανισμού μας. Το σωστό είναι η “ισορροπία”. Το αποτέλεσμα πολλές φορές από μια κακή διατροφή, είναι η εμφάνιση συμπτωμάτων, συχνών λοιμώξεων, κρυολογημάτων, χαμηλού ανοσοποιητικού και πολλά άλλα.

Με την ιριδολογία έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε έναν ενδελεχή έλεγχο του πεπτικού συστήματος για να δούμε την κατάστασή του και ανάλογα με τα ευρήματα, τότε τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ομοιοπαθητική και την κατάλληλη διατροφή, βασιζόμενη στην Unani την διατροφική προσέγγιση του Ιπποκράτη.