Τι είναι η Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει το κάθε άτομο ως μοναδικό, με στόχο να διεγείρει την δική του φυσική ικανότητα ίασης. Ο ομοιοπαθητικός επιλέγει το πιο κατάλληλο θεραπευτικό μέσο για τον ασθενή. Βασίζεται στα εξατομικευμένα και ιδιοσυγκρασιακά συμπτώματα του, καθώς και το προσωπικό του επίπεδο υγείας.

Η ομοιοπαθητική είναι ένα σύστημα φυσικής ιατρικής περίθαλψης που έχει υπάρχει σε όλο τον κόσμο για περισσότερο από 200 χρόνια. Είναι αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το δεύτερο μεγαλύτερο θεραπευτικό σύστημα που χρησιμοποιείται στον κόσμο. Αν και είναι πιο δημοφιλής στην Ινδία και τη Νότια Αμερική, πάνω από τριάντα εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, επωφελούνται από τη χρήση της.

Η πρακτική της ομοιοπαθητικής βασίζεται στην επιστήμη, ενώ η εφαρμογή της στην τέχνη.

Η ομοιοπαθητική βασίζεται σε δύο αρχές που έχουν εμφανιστεί σε όλη την ιστορία της ιατρικής. Η πρώτη αρχή της «τα όμοια θεραπεύονται με όμοια» μπορεί να εξεταστεί με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να υποθέσουμε, ότι το σώμα ξέρει τι να κάνει και ότι τα συμπτώματα είναι ο τρόπος που το σώμα αναλαμβάνει δράση για να ξεπεράσει την ασθένεια. Αυτή η θεραπευτική ανταπόκριση είναι αυτόματη στους ζωντανούς οργανισμούς. Σε όρους της ομοιοπαθητικής, αυτή ονομάζεται ζωτική δύναμη. Το όμοιο φάρμακο διεγείρει αυτή την ζωτική δύναμη, δίνοντας της την πληροφορία που χρειάζεται για να ολοκληρώσει το θεραπευτικό έργο της. Δεδομένου ότι η αρχική δράση της ζωτικής απόκρισης του φάρμακο είναι η αύξηση της δύναμης των συμπτωμάτων, είναι και η πρώτη ένδειξη του θεραπευτικού έργου, δηλαδή να θεραπεύσει αρχικά από μέσα προς τα έξω «σπρώχνοντας» παρελθόντα και παρόντα συμπτώματα.

Η δεύτερη αρχή, ότι μόνο «η ελάχιστη δόση» θα πρέπει να χρησιμοποιείται, βασίζεται στην αντίληψη ότι το ερέθισμα του φαρμάκου λειτουργεί «εσωτερικά» προς την ζωτική δύναμη. Δίνεται τόσο, μόνο όσο χρειάζεται για να ξεκινήσει ο οργανισμός από μόνος του την θεραπευτική του δράση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται σε ελάχιστες δόσεις, ενώ διεγείρουν την ζωτικότητα του οργανισμού και  δεν παράγουν τις παρενέργειες που είναι τόσο συχνές στα χημικά φάρμακα.

Γιατί η ομοιοπαθητική είναι τόσο δημοφιλής;

Η ομοιοπαθητική θεραπεία λειτουργεί με τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος για να φέρει υγεία και ευεξία.

Αντιμετωπίζει το άτομο εξατομικευμένα και όχι ως μια συλλογή από ετικέτες ασθενειών.

Η ομοιοπαθητική θεραπεύει όλα τα συμπτώματά σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής ενός ανθρώπου – νοητικά, συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά – βρίσκοντας το κατάλληλο όμοιο θεραπευτικό ίαμα για το κάθε άτομο.

Τα ομοιοπαθητικά ιάματα, όταν δίνονται στην ελάχιστη δόση τους, έχουν ήπια δράση. Δεν είναι εθιστικά και δεν δοκιμάζονται σε ζώα.